MSL:n Vaara Karjalan Kulttuuriyhdistys

Katri Vala kulttuurikeskus

 

Katri Vala Kulttuurikeskuksen syntysanat lausuttiin vuonna 2007, kun yksityiset ilomantsilaiset tunsivat tarvetta pitää yllä Katri Valan muistoa. Katri Vala asui lapsena Ilomantsissa, hänen isänä toimiessa paikkakunnalla metsänhoitajana. Nuorena opettajattarena hän hakeutui vanhalle kotiseudulleen kansakoulunopettajaksi.

 

Katri Vala syntyi 11.9.1901 Muoniossa ja kuoli 28.5.1944 Eksjössä Ruotsissa. Katri Vala kuului 1920-luvulla syntyneeseen kirjailijaryhmään Tulenkantajat ja oli sen tunnetuimpia runoilijoita. Hänen esikoiskokoelma Kaukainen puutarha julkaistiin vuonna 1924. Katri Vala oli ensimmäisiä runoilijoitamme, joka käytti vapaamittaa ja hän pysyi uskollisena tyylilleen koko runoilijauransa ajan. Hän oli paitsi runoilija myös kantaaottava pakinoitsija ja kansakoulunopettaja.

Kulttuurikeskus toimii Ilomantsin Pogostalla, entisessä Ilomantsin Kirkonkylän kansakoulussa, jossa Katri Vala toimi opettajana vuosina 1925-1929.Talossa järjestetään näyttelyitä ja käytettävissä on myös Pogostan tuvan kokoustila.